top of page
Search

Amatieru teātris "Strops" svin 10 gadu jubileju

Updated: Oct 26, 2022

Sestdien, 21.maijā amatieru teātris "Strops" (Anglija) svinēja 10 gadu jubileju. Uz svinībām tika saaicināti amatierteātri no visas Anglijas.


Par muzikālo programmu svinību laikā bija parūpējušies talantīgie latviešu mūziķi Zigurds Šusters, Klāvs Freimanis un Jānis Alnis. Ar teatrāliem priekšnesumiem uzstājās Pīterboro teātra studija "Saime", Jorkšīras improvizācijas teātris "Spogulis", Birmingemas Mazais teātris, Londonas teātris "Trepes" un arī pats gaviļnieks amatieru teātris "Strops". Aija Cīrule pastāstīja kā pirms desmit gadiem radās ideja teātra izveidei un ka viņa pati pameta teātri, lai atkal atgrieztos un augtu līdz ar ''Stropu''. Teātra vadītāja Aivita Skābarniece savukārt pastāstīja par štata un ārštata aktieriem. Pasākums izvērtās ļoti muzikāls un teatrāls. Kā izteicās visi pasākuma dalībnieki, tad ir liels prieks, ka var visi kopīgi nosvinēt ''Stropa'' 10 gadu jubileju kopā klātienē. Laba vēlējumi ''Stropa'' virzienā plūda no visām pusēm. Pasākuma laikā skatītājiem bija iespēja noskatīties teātra ''Strops'' sagatavoto video, kur varēja redzēt desmit gados paveikto gan kā teātrim, gan dažādu pasākumu organizēšanā. Pateicības vārdus un laba vēlējumus pateica teātra telpu īpašnieku Burtonas Karībiešu kluba pārstāvis Trevor Wright. Viņš atzinīgi novērtēja aktieru talantus un aicināja tikties jau pēc gada. Grūtības viņam esot sagādājusi latviešu valoda, taču Trevors treica, ja kāds viņam iemācītu latviešu valodu, saprast būtu daudz vieglāk. Kas gan tās par dzimšanas dienas svinībām bez tortes. Pēc dziesmas "Daudz baltu dieniņu" nodziedāšanas, "Strops" nopūta tortē iespraustās svecītes un katrs pasākuma apmeklētājs tika pie garda kūkas gabaliņa. Pašā pasākuma izskaņā visi teātri vienojās kopīgi uz skatuves un skatītāji zālē, lai nodziedātu teātra himnu.


Aivita Skābarniece gremdējās atmiņās un stāsta: ''Pa šiem gadiem esam iestudējuši daudz un dažādas ludziņas, skečus, veidojuši paši savas svētku programmas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ziemassvētku pasākumus un Lieldienu, kā arī daudz dažādus citus pasākumus. Teatrāli muzikālus (mūzikls) iestudējumus, mono izrādi, ir bijuši dzejiski iestudējumi, kuros kā izteiksmes līdzeklis ir izmantota dzeja, lai nodotu vēstījumu skatītajam. Iestudēti ir gan dažādi latviešu autoru darbi, gan arī manis pašas sarakstīti darbiņi, kā arī pēc latviešu tautas pasaku motīviem radīti darbi. Pēdējā laikā esam pievērsušies leļļu teātra žanram.

Esam pa šo laiku nodibinājuši arī draudzīgu saikni ar amatierteātriem no Latvijas. Pie mums Burtonā ar savam izrādēm ir ciemojies Birzgales amatierteātris “Laipa”un amatieru teātris no Tārgales. Draudzīgas attiecības uzturam ar Bradfordas teātra trupu "Saulespuķe", viņi ir ciemojušies pie mums ar savām izrādēm un mēs pie viņiem. Esam piedalījušies teātra festivālā “Laipa”, kas norisinājās šeit Anglijā, Latvijā un Norvēģijā. Esam PLATS (Pasaules latviešu amatierteātru savienība) biedri. Atvērti radošām idejām un cenšamies tās realizēt.''




Foto: Uldis Balodis

Informāciju sagatavojusi

Elīna Balode

sociālā medija “Laiva” producente

medijslaiva@gmail.com

43 views0 comments
bottom of page