top of page
Search

Diasporas jaunieši tiek pie jauniem draugiem un paplašina redzesloku

Iegūt jaunus draugus, paplašināt redzesloku un piedzīvot un izdzīvot latvisko – ar šādu mērķi nedēļu ilgā nometnē no 29. maija līdz 3. jūnijam Anglijas vidienē tikās jaunieši no Apvienotās Karalistes un Latvijas.


Veselīga dzīvesveida diennakts nometne “Radām kopā!” norisinājās “Daugavas Vanagu” fonda lauku īpašumā “Straumēni”. Ar Latvijas valsts finansiālu atbalstu, sadarbojoties vairākām biedrībām no Latvijas un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai, tajā bija iespēja piedalīties 21 jaunietim vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Kopā tika pulcināti gan diasporas jaunieši Lielbritānijā, gan viņu vienaudži no Latvijas. Turklāt daļa šādu nometni apmeklēja jau ne pirmo reizi, apliecinot atbalstu organizatoru pūlēm un rūpēm.


“Pēdējo četru gadu laikā šī ir jau piektā nometne, ko organizējam Lielbritānijā,” atklāj viena no nometnes vadītājām – Latvijas biedrības “Jaunatnes līderu koalīcija” valdes priekšsēdētāja Inese Šubēvica, kura ar jauniešiem strādā jau 24 gadus. “Latviešiem ir lielākas iespējas piedalīties starptautiskos projektos, tāpēc mums gribējās dot šādu iespēju arī diasporu jauniešiem,” viņa pamato.


“Šī jauniešiem ir lieliska iespēja izdzīvot un piedzīvot latvisko caur dažādām aktivitātēm, dažādām tēmām un jomām,” papildina I. Šubēvica, atzīstot, ka latviskumu nevar uzturēt, sakot: “Dejojiet tautiskās dejas!” “Jaunieši ir dažādi, arī viņu intereses ir dažādas. Tāpēc katru reizi nometnē izvēlamies jaunu tēmu, kurai pievērsties. Šoreiz tā bija “Sports, veselīgs dzīvesveids”. Zīmīgi, ka nometne sākās laikā, ka mūsu hokejisti ieguva olimpisko bronzu,” priecājas nometnes vadītāja.


Par to, kā jauniešiem veicās ar sadraudzēšanos savā starpā un vai nebija valodas barjera, atbildi sociālajam medijam “Laiva”, kas ziņo par dažādām diasporas tautiešu aktivitātēm pasaulē, sniedza vēl viens nometnes vadītājs – Saldus jauniešu domes “Es un mēs” pārstāvis Ēvalds Kārkliņš. Viņš priecājas, ka jaunieši sadraudzējās ļoti ātri. “Nometnes beigās visi bija kā viena liela komanda.” Arī I. Šubēvica papildina: “Katru reizi jauniešiem un viņu vecākiem ir šis lielais jautājums – kā tiksim galā nometnē, kur viss būs latviski? Bet diasporas jauniešiem ir liela interese un iekšēja motivācija saprast un runāt latviski. Turklāt mēs izmantojam valodu animāciju – neformālās izglītības metodi, kas piedāvā mācīties valodu caur dažādiem uzdevumiem. Piemēram, satiekoties mēs mācāmies pateikt “labrīt!”, vingrojot rīta rosmē, sakām: mēs tagad soļojam.”

Tāpēc pie jauniešu ieguvumiem bez latviskuma izzināšanas un jaunu draugu ieguves organizatori min arī latviešu valodas prasmju attīstīšanu un jaunas metodes, spēles un aktivitātes, ko dalībnieki vēlāk var izmantot savā ikdienā kopā ar ģimeni, draugiem, skolā utt. Savukārt pašiem nometņu vadītājiem tā katru reizi ir jauna pieredze, kuras iegūšanai “nav pat žēl sirmo matu un negulēto nakšu”. Viņus motivē degsme jauniešu acīs un “prieks, ka kāds no tevis ko paņem”.


Vai šāda nometne notiks arī nākamgad, organizatori vēl nevar atbildēt apstiprinoši. Viss esot atkarīgs no finansējuma. Galu galā, nometne izmaksā aptuveni 1000 eiro katram dalībniekam. Ne visas ģimenes to var atļauties, tāpēc nometnes vadītāji teic lielu paldies Latvijas valstij par atbalstu. “Rudenī tiks izsludināts nākamais projektu konkurss. Gan jau nogurums būs pārgājis, un mēs atkal pieteiksimies,” ar smaidu pieļauj I. Šubēvica.

Pēc šīs nometnes esot radusies doma, ka derētu šādu kopābūšanu saorganizēt arī vecākiem, kuri uz nometni savas atvases atved no dažādām pilsētām. “Šādas satikšanās ir nozīmīgas ne tikai jauniešiem. Viņi maina redzējumu, attieksmi, mācās runāt, saprast savas jūtas, draudzēties. Izrādās, daži mūsu jaunieši, kuri dzīvo Lielbritānijā, nekad nav redzējuši Brīvības pieminekli, kaut Latvijā ir bijuši. Un tad nu no Latvijas atbraukušie saka: “Tas jālabo. Zvani, kad brauc uz Latviju, parādīšu.” Un šī ir iespēja arī ģimenēm satikties, paplašināt draugu loku. Kas zina, varbūt ar laiku izveidojas jaunas sadarbības tepat uz vietas.”




Foto: Elīna Balode

Informāciju sagatavoja

Gunita Lagzdiņa-Skroderēna,

sociālā medija “Laiva” pārstāve

E-pasts: medijslaiva@gmail.com


171 views0 comments
bottom of page