top of page
Search

Diasporas Teātru festivālā “STARP 5 SALĀM” Birmingemā pulcējas 10 teātri no 5 valstīm

Pirms vairākiem gadiem Latviešu teātris Īrijā "Sliedes” un Birmingemas Mazais teātris satikās projektā “Starp 2 salām” kā rezultatā šogad pavasarī izrādes tika rādītas Īrijā. Starp diviem teātriem uzsāktais projekts ir paplašinājies un 26. un 27. novembrī Birmingemā pulcējās kopā 10 amatierteātru pārstāvji no 5 valstīm – Lielbritānijas, Itālijas, Dānijas, Īrijas un Latvijas.


Birmingemā satikās ne tikai minētie Latviešu teātris Īrijā "Sliedes” un Birmingemas Mazais teātris, bet arī Latviešu teātris Itālijā “Momento” un Dāņu-latviešu biedrības amatierteātris “Pūpols”, kā arī Lielbritānijā mītošie - Amatierteātra kopa "Straumēni", Teātra studija "Saime", Jorkšīras Latviešu improvizācijas teātris ''Spogulis'', Mansfield Teātra trupa "Klēts”, Londonas teātris “Trepes”, un pat viesi no Latvijas – Teātris “Pitons”. Kopā festivālā bija klātesoši 75 teātru dalībnieki un atbalstītāji.


Teātru festivāla programmā bija iekļautas divas izrādes. Izrādes varēja apmeklēt gan festivāla dalībnieki, gan arī jebkurš interesents, tāpēc izrādes noskatīties bija ieradušies vairāk kā 100 skatītāju.


Pirmā izrāde bija latviešu dramaturga Andra Zeibota lugas “Džungļu joki” iestudējums Latviešu teātrī Īrijā "Sliedes”. Lugas autors Andris Zeibots plašākai sabiedrībai pazīstams kā autors stāstu krājumam “Jamulejs un Tups”, ko daudzi bija iemīlējuši klausoties radio "Radio SWH" programmā vairāku gadu garumā. Tērpus un skatuves scenogrāfiju veidojusi Īrijā dzīvojošā latviešu māksliniece Santa Silina, bet režiju izrādei veidojusi Īrijā dzīvojošā latviešu režisore Baiba Gaigra.


Šai izrādei sekoja mājinieku, Birmingemas Mazā teātra izrāde “Čir, čir!”, kuras autors Hermanis Paukšs pazīstams kā Dramaturgu teātra vadītājs un režisors. Hermanis Paukšs ir vairāk kā trīs simti dažādu formu lugu autors un viņa darbus iemīļojuši gan jauniešu teātru studijas, gan amatierteātri Latvijā. Izrādes tērpus un skatuves scenogrāfiju veidojusi Īrijā dzīvojošā māksliniece Santa Silina, izrādes horeogrāfiju veidojis Londonā dzīvojošais horeogrāfs un dejotājs Kirils Burlovs, bet režiju izrādei veidojis režisors Ingmārs Čaklais.


Abiem teātriem ir izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība ar Latvijā dzīvojošo gaismu mākslinieci Jūliju Bondarenko, kas pasākumu atbalstot bija ieradusies no Latvijas un abām izrādēm tika nodrošināts profesionāls skatuves apgaismojums.


Papildus izrādēm notika dažādas formas diskusijas un neformālas meistarklases Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienības (PLATS) valdes priekšsēdes, režisores un dramaturģes Sandras Bondarevskas, PLATS valdes priekšsēža vietnieka, režisora un pedagoga Ingmāra Čaklā un Latvijas Amatieru Teātru asociācijas biedrteātra režisores un runas pedagoģes Velgas Līces vadībā.


Ingmārs Čaklais uzskata, ka “Liela nozīme ir gan diasporas teātra, gan katra tā dalībnieka izaugsmei. PLATS organizē saietu “PLATS solis”, kurā ir iespēja sabraukt visiem latviešu valodā ārpus Latvijas spēlējošiem teātriem, taču tāds grandiozs pasākums notiek tikai vienu reizi gadā. Citi diasporas teāru festivāli – dažs ar senākām, dažs ar ne tik sen iedibinātām tradīcijām ir ļoti atbalstāmi. Svarīgi, lai līdzīgi domājošie radoši attīstītu teātri kā amatieru mākslu visplašākajā nozīmē un veidotu jaunus kvalitatīvus latviešu teātra iestudējumus pasaulē.”


Velga Līce uzskata, ka “Šādi festivāli ir lieliska iespēja latviešiem pasaulē ne tikai savstarpēji satikties, baudīt pozitīvu gaisotni un draudzēties, bet arī praktizēt latviešu valodu. Tāpēc ir cildināmi, ka iestudējumiem izvēlēti latviešu dramaturgu darbi, iestudētas pilnmetrāžas izrādes latviešu valodā, kas liecina par to, ka diasporas latviešiem svarīgi saglabāt latviešu kultūru un valodu pat runājot teātra valodā. Vēlos uzsvērt, ka tieši pozitīvā gaisotne, mīlestības pilnie festivāla dalībnieki un pamanāmā interese attīstīt teātri kā latviešu kultūras neatņemamu sastāvdaļu diasporā ir tas, kas mani uzrunā visvairāk. Tādēļ ceru, ka manā dzīvē būs vēl daudz iespējas satikties ar diasporas ļaudīm, kas augstu vērtēt teātri kā amatieru mākslas veidu.”


Sandra Bondarevska norāda, ka: “Pasaulē mēs esam ģeogrāfiski tālu viens no otra, tāpēc satikšanās lielākos vai mazākos festivālos, teātriniekiem vienmēr ir svētki. Pasaules Latviešu Amatieru teātru savienība apvieno 22 diasporas amatierteātrus. Festivālā Birmingemā satikās gandrīz puse no tiem. Ja kopā var satikties 10 teātri, no kuriem 9 ir diasporas teātri, tad tas nudien ir notikums!”


Teātra festivāla saimnieki Birmingemas Mazais teātris izaicināja savus viesus spēlēt novusu jautrā triecienturnīrā, kuru nodrošināja Birmingemas Novusa klubs. Novusa izspēļu dalībnieki tika izlozēti pa pāriem. Katram pārim bija jānosauc sava komanda kādas latviešu lugas, teātra izrādes vai filmas vārdā. Tā radās komandas ar ļoti teātrāliem nosaukumiem, kas novusa spēles gaitā mēģināja attaisnot tās nosaukumu un būt labākie no labākajiem.


Sīvām cīņām novusa turnīrā sekoja ballīte, par ko rūpējās nenogurdināmie Birmingemas mūziķi: Īstais Mārtiņš, Gabriels Sobols, Klāvs Freimanis, Rob Luis un Zigurds Šusters. Skanēja gan visiem zināmas, gan arī pašu mūziķu komponētas dziesmas. Tās bez pārtraukuma skanēja vairāku stundu garumā un apreibināja katru festivāla dalībnieku.


Jau par tradīciju teātru festivālos ir kļuvušas ekskursijas, kurās teātru dalībnieki dodas apskatīt festivala vietas pilsētu. Šoreiz ekskursiju vadīja Ingmārs Čaklais stāstot par Birmingemas multikulturālajām tradīcijām un dažādību. Visi kopā apskatīja gan gadsimtus vecu baznīcu, gan Birmingemas lepnumu bibliotēku, kas ir viena no lielākājām Anglijā, gan pilsētas simbolu bulli, gan arī baudīja dažādus gardumus “Vācu tirdziņā”, kas tikai Ziemassvētku gaidīšanas laikā darbojas uz pilsētas centrālās gājēju ielas.


Daļa festivāla dalībnieki bija jau ieradušies piektdienas pēcpusdienā un pilsētu apskatīja krēslas stundā un ziemassvētku gaismiņu apstaroti. Citi ekskursijā devās svētdienas rītā un pusceļā satikās ar Latvijas Televīzijas korespondenti Lielbritānijā Ilzi Kalvi, kam sniedza nelielas intervijas.


Pasākuma atbalstītāji: Latviešu Kultūras centrs Birmingemā un The National Lottery Community Fund. Ar novusa inventāru pasākumu atbalsta Birmingemas Novuss klubs. Ballīti atbalsta M&M Mūzikas faktors UK un Birmingemas mūziķi.


Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē.


Vairāk informācija:

https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com


Plašākai informācijai:

Dace Čaklā

Projektu koordinātore

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā

Tālrunis. +447914784603

Epasts: latvianculturalcentre@gmail.com

3 views0 comments
bottom of page