top of page
Search

Latviete uzvar prestižajās siera ripināšanas sacīkstēs Anglijā

Updated: Oct 26, 2022

Anglijā, Brockworth ciemā notika prestižās 200 gadu senām tradīcijām bagātas siera ripināšanas sacensības (Cheese rolling 2022). Pirmo reizi ieraksts par šādām sacensībām ir datēts ar 1826.gadu.


Cauri dažādiem laikiem, kariem un pandēmijām šīs prestižās sacensības nav zaudējušas savu pastāvēšanu un burvību. Neskatoties uz spēcīgo negaisu iepriekšējā naktī, vērot sacīkstes bija ieradušies vairāki tūkstoši skatītāju. Netrūka arī dalībnieku siera ķeršanai gan skrienot no kalna, gan skrienot kalnā. Pēc pirmās vīriešu skriešanas no kalna, laiks bija pienācis sacensties bērniem līdz 11 gadu vecumam. Šajā skrējienā uz starta līnijas stājās ap 20 bērnu, starp kuriem bija arī latviešu māsa un brālis Sāra (11) un Miks (8) Kairiši. Skrējienu kalnā apgrūtināja stāvā nogāze un iepriekšējās nakts pērkona negaiss, kas visu bija izmērcējis. Kalna nogāze ir apmēram 200m gara un bērniem tas prasīja apmēram desmit minūtes, lai visi sasniegtu kalna virsotni. Sāra kalna virsotni sasniedza piektā, bet pirmā no meitenēm, līdz ar to viņa tika pasludināta kā skrējiena uzvarētāja meiteņu kategorijā. Balvā Sāra saņēma slaveno un šīm sacensībām darināto Double Gloucester sieru. Sāras brālis Miks sacensības beidza pa vidu pārējiem dalībniekiem.

Laiva: Kā bija skriet kalnā?

S.K: Skrējiens bija grūts dēļ slapjās zāles, jo kājas slīdēja. Nelīdzenā kalna nogāze traucēja pieķerties un rāpties augšā.

Laiva: Kā bija skriet vienā grupā ar puišiem?

S.K: Tā kā liela daļa no puišiem ir pazīstami no skolas, tad skrējiens ne ar ko neatsķīrās no parastām sacensībām starp puišiem un meitenēm.

Laiva: Tu sasniedzi finišu piektā no visiem un pirmā no meitenēm, kādas bija sajūtas sasniedzot virsotni pirmajai no meitenēm?

S.K: Nogurusi, bet priecīga par uzvaru meiteņu kategorijā.

Laiva: Vai Tu cerēji, ka uzvarēsi?

S.K: Cerība bija, bet pat līdz virsotnes sasniegšanai nebiju pārliecināta, ka esmu uzvarējusi.

Laiva: Kādas ir sajūtas būt pirmai latvietei, kas uzvarēja un kurai pasniedza slaveno Double Gloucester siera rituli?

S.K: Sajūtas bij super, lai gan nogurums bija liels. Ir vinnēts tradicionālais siera ritulis un tagad visa ģimene varēs to nogaršot.

Laiva: Vai nākotnē arī piedalīsies šajās prestižajās sacensībās?

S.K: Tad jau redzēsim.




Foto: Uldis Balodis

Informāciju sagatavojis

Uldis Balodis

sociālā medija “Laiva” vadītājs

medijslaiva@gmail.com


1,978 views0 comments
bottom of page