top of page
Search

Latvieši 12 pilsētās 5 kontinentos satiekas projektā "Latvieši Pasaulē. Tilts.”

Kopš vasaras sākuma Latviešu Kultūras centrs Birmingemā aicina latviešus pasaulē satikties un projekta “Latvieši Pasaulē. Tilts” ietvaros veidot videosižetus par savu pilsētu, kurā dzīvo, strādā, atpūšas un svin, iepazīstinot ar vietējām tradīcijām un to mijiedarbibu ar latvietību. Aicinājumam ir atsaukušās 12 pilsētas no pieciem kontinetiem – Dublina (Īrijā), Tbilisi (Gruzijā), Odense (D

ānijā), Sanfrancisko (ASV), Sidneja (Austrālijā), Stokholma (Zviedrijā), Reikjavika (Islandē), Sjēna (Itālijā), Bergena (Norvēģijā), Nova Odesa (Brazīlijā), Keiptauna (Dienvidāfrikā) un Birmingema (Lielbritānijā).

Trīs augusta sestdienās, 7., 14. un 21.augustā, projekta dalībnieki savstarpēji tiekas Zoom, lai kopīgi noskatītos izveidotos videosižetus, savstarpēji iepazītos un kopīgi sarunātos, veidotu jaunas draudzības, tīklotos un iegūtu noderīgus kontaktus, tādā veidā arī stiprinātu savu nacionālo identitāti un piederību Latvijai. Tad, kad visi dalībnieki būs prezentējuši video stāstus viens otram, tiks veidota kopīga filma, ko būs iespējams noskatīties ikvienam interesentam un projekta ietvaros par to rūpēsies Sociālais medijs “Laiva” (Lielbritānija).

Jau aizvadīts projekta atklāšanas pasākums, kur klātesošajiem video sveicienu bija nosūtījusi Kristīne Saulīte, Pasaules Brīvo Latviešu apvienības vadītāja, kura uzsvēra to, cik ļoti pozitīvas ir šādas tikšanās un jaunu attiecību veidošana. Uzrunu teica arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavale, slavējot dalībniekus par apņēmību veidot filmas, iegrāmatot vēsturi un nenorimstošu vēlmi darboties un dalīties ar savu latvieša dzīves pieredze savā mītnes zemē.

Par projektu īpaši sirsnīgi priecajās un daudz pozitīva savā uzrunā veltīja “Latvieši pasaulē “ - muzeja un pētniecības centra valdes priekšsēde, Sarma Muižniece Liepiņa (ASV), piebilstot, ka muzejam ir nepieciešami tieši videosižeti, kas rāda patieso dzīvi latviešiem pasaulē, jo koncerti un oficiālie video rāda tikai to spozmi, bet ikdiena diasporā ir maz dokumentēta. Savukārt, Asociētā profesore un Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra vadošā pētniece Baiba Bela norādīja, ka viņa būs aktīva jautājumu uzdevēja, jo diasporas pētniecība viņai ir gan hobijs, gan darbs, līdz ar to viņa ar lielu interesi apmeklēs šo pasākumu un cer iegūt gan jaunu informāciju, gan arī jaunus kontaktus, lai auglīgāk turpinātu pētniecības darbus.

Pirmajā tikšanās reizēs skatītājiem tika rādīti videosižeti par 4 pilsētām. Latviešu Kultūras fonda Īrijā priekšsēža sekretāre un Latviešu teātra Īrijā “Sliedes” pārstāve Sandra Bondarevska, kuras vadībā tika veidots videosižets, komentēja: “Šis nebija viegls uzdevums, bet ļoti interesants. Vai tā bija Dublinas latviešu dzīves iedokumentēšana? Ja godīgi, tad nezinu. Taču zinu noteikti, ka katrā no divpadsmit pilsētām, kas piedalās projektā, dzīvo vissuperīgākie un visradošākie latvieši pasaulē!”

Savukārt, Māras Lewis no Sanfrancisko Jaunā teātra, kas uzņēmās videosižeta veidošanu, stāstīja: “Zinot mūsu milzīgo brīvprātīgo darbu slodzi, izsūtīju visiem aktīvākajiem Ziemelkalifornijas Latviešu biedrības pārstāvjiem e-pastu par šo projektu, un biju pārsteigta par interesi tieši no vecākās paaudzes, kas pandēmijas laikā mājās nosēdējušies, bija gatavi skriet un darīt. Koristi bija visaktīvākie un līdz ar to filmas muzikālais ietērps piedeva šim pasākumam odziņu. Daži koristi pat bija braukuši 2 stundas no Sacramento. Visi bija vienisprātis, ka iemūžināt vecāko paaudzi ir svēts darbs. Bet arī pašiem par sevi bija prieks un gribējās redzēt galarezultātu. Daži netika uz Pasākumu Zoom un vēl joprojām pacietīgi gaida, kad šo filmiņu varēs redzet publiski”.

Aija Bērzkalne – Pedersena no Dānijas, kura vadīja videosižeta procesu un sevi pieteica kā Latviešu kopas Odensē oratore, ar pārliecību vēstīja: “ Gatavojot projektu sapratām, ka Odenses latvietis lielos vilcienos dzīvo gandrīz pilnvērtīgu latvieša dzīvi. Viņš makšķerē, iet sēnēs, skābē kāpostus, kūpina gaļu, audzē dilles podiņos, sien sieru uz Jāņiem, cep pīrāgus uz Ziemassvētkiem … iet pirtī, kas ir sauna trešā stāva dzīvokļa virtuvē… Kopīgi esam veiksmīgi importējuši un pielāgojuši latvieša vajadzības vietējiem apstākļiem. Vienīgais, kas pietrūkst, tā ir ģimene - mammas, tēti - omītes un opīši - masas un brāļi, kas mīt Latvijā vai citur.”

Savukārt, Gruzijas Latviešu biedrības "Avesol" valdes priekšsēdētāja Dace Javashili ar pārliecību saka: “Šis ir ļoti labs projekts. Ar lielu aizrautību skatījos visas filmiņas un klausījos komentāros. Sākumā domāju, ka trīs stundas pie ekrāna un ZOOM mazajā lodziņā veroties būs pārāk gari, bet laiks paskrēja nemanot. Filmiņas bija ļoti dažādas, bet tāpēc jo intersantāk!”

Latviešu Kultūras centra vadītājs Ingmārs Čaklais pateicās visiem projekta dalībniekiem par negaidīti lielo atsaucību un ieinteresētību un uzsver: “ Šis virtuālais ceļojums apkārt pasaulei ar pieturas vietām 12 pilsētās pie latviešiem augustā, kad ir ceļojumu laiks, iederas vislabāk. Vēl jo vairāk, ka daudzi latvieši savus iecerētos ceļojumus nevar realizēt ierobežojumu dēļ. Taču visvairāk par visu ir izdevies iegrāmatot laiku, dzīves veidu un latvieti šodien. Svarīgi, ka ir panākts projekta galvenais mērķis - satuvināt latviešus, apzināt latviešus ne tikai lielajās, bet arī mazajās kopienās, un tīkloties. Šī projekta ietvaros tie ir 12 pasaules punkti, bet mēs ticam, ka šādu punktu ir daudz, un mēs ceram šo projektu turpināt arī nākotnē.”

Nākamajās tikšanās reizē 14. augustā savus video stāstus prezentēs Sidnejas, Reikjavikas un Stokholmas latvieši, savukārt, 21.augustā tautieši no Keiptaunas, Nova Odesas, Bergenas un Birmingemas.

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. Vairāk informācija https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com.


Pasākums norisinās projekta “"Latvieši Pasaulē. Tilts."– 12 videostāsti Zoom tikšanās ar tautiešu kopienām pasaulē 3 pasākumu ciklā” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, Sociālais medijs “LAIVA”, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē."


Plašākai informācijai:

Dace Čaklā

Projektu koordinātore

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā

Tālrunis. +447914784603

21 views0 comments
bottom of page