top of page
Search

Latviešu bērni no dažādām valstīm tiekas teātra nometnē Lielbritānijā

Noguruši, bet laimīgi, divdesmit divi jaunieši no sešām valstīm ir atgriezušies mājās pēc teātra nometnes, kas no 22. līdz 26. augustam notika Lielbritānijā, Daugavas Vanagu īpašumā “Straumēnos”. To jauniešiem organizēja Latviešu Kultūras centrs Birmingemā (LKCB) sadarbībā ar Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS).



Pusaudži no Zviedrijas, Norvēģijas, Itālijas, Azerbaidžānas, Latvijas un arī Lielbritānijas jau svētdien, 21. augustā satikās Birmingemā. Kā jau teātra nometnes dalībniekiem pieklājas, savu nometnes nedēļu viņi sāka ar īstas teātra izrādes noskatīšanos un tas bija Hermaņa Paukša lugas “Čir, Čir!” iestudējums, kas uzvests Birmingemas Mazajā teātrī.


Tālāk ceļš nometņotājus aizveda uz “Straumēniem” – gleznaino muižu britu salas vidienē, kur līdz nedēļas beigām jaunieši ar teātra spēles, runas, kustību, improvizācijas, lasījumu, stāstījumu, dialogu un citiem vingrinājumiem ne tikai papildināja iemaņas brīvi uzstāties skatītāju, bet arī kameru priekšā, iejūtoties TV korespondentu lomās.


Nometnes rīkotāji uzskata, ka tieši skatuves vide, iejušanās dažādos tēlos, dialogu veidošana un citu teātra spēles prasmju attīstīšana vislabāk palīdz pilveidot diasporas bērnu latviešu valodas prasmes.


Izmantojot izdevību, nometnes jaunieši un pedagogi devās arī ekskursijā uz netālo Stretfordu pie Eivonas, kur dzimis un apglabāts viens no izcilākajiem autoriem pasaules literatūrā Viljams Šekspīrs, kā arī apskatīja un izstaigāja slaveno “Straumēnu” Pulksteņmāju, kur glabājas piecdesmit un vairāk gadu veci Lielbritānijas latviešu dokumentu arhīvi un grāmatu dubleti.


Nometnes noslēgumā vairāk nekā stundu ilgā priekšnesumu programmā jaunieši parādīja, ko

iemācījušies nedēļas laikā. Nometnes skolotājas no Latvijas - Alda Skrastiņa, Velga Līce, Ligita Smildziņa, kā arī Sandra Bondarevska no Īrijas, ir gandarītas par paveikto un lepnas par bērnu sasniegto.


Plašāka informācija un fotogrāfijas var saņemt rakstot uz e-pastu: platsnometne@gmail.com vai zvanot projekta vadītājai Sandrai Bondarevskai +353868065543


"Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.” Par publikācijas saturu atbild Pasaules Latviešu Amatieru teātru savienība.”


LKCB - Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir labdarības bezpeļņas organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. Organizācija aicinā savā paspārnē tautiešus radīt jaunas aktivitātes jebkurā jomā.

Vairāk mājas lapā: www.kulturascentrs.com vai Facebook lapā: https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs


PLATS - Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienība ir 2021. gada 16. janvārī dibināta bezpeļņas organizācija, kas apvieno 22 diasporas latviešu teātru kopas no trīs kontinentiem un 13 dažādām valstīm – Austrālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Dānijas, Norvēģijas, ASV, Beļģijas, Zviedrijas, Somijas, Islandes, Itālijas, Īrijas un Vācijas. PLATS dibinātāji ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Vairāk mājas lapā: www.plats.live vai facebook lapā: https://www.facebook.com/PLATSlatviesuteatri


Papildus informācijai:

Sandra Bondarevska

Projekta vadītāja

Epasts: infoplats2021@gmail.com T. +353 86 806 5543


36 views0 comments
bottom of page