top of page
Search

Latvijas diaspora aicina ikvienu kļūt par novusa sporta līdzjutēju Lielbritānijā

2022.gada 28.janvārī

Informācija medijiem


Droši var apgalvot, ka Lielbritānijās pēdējo gadu laikā ir strauji pieaugusi interese par novusu. Ļoti bieži sociālajos tīklos izskan sludinājumi par novusa galdu un inventāra pirkšanu vai pārdošanu. 2019.gadā noticis pirmais Lielbritānijas Novusa čempionāts “Lāčplēsis”, lockdown laikā novuss tika spēlēts zoom versijā, pat rīkojot turnīrus un nometnes bērniem. Vairākās vietās Lielbritānijā notiek gan regulāras novusa spēlētāju tikšanās nedēļas nogalēs, gan tiek organizēti novusas sporta treniņi un meistarklases. Ir notikušas dažādas lokālas sacensības, turnīri un kausu izcīņas gan pašu klubu ietvaros, gan arī sacenšoties klubiem savā starpā. 2022. gada rudenī Lielbritānijas Novusa federācija pirmo reizi rīkos Starptautiskā Novusa sporta organizāciju federācijas (FINSO) posmu Londonā. Visi šie fakti liecina par to, ka Lielbritānijā novuss attīstās un ļoti daudzi to spēlē ne tikai jau dibinātajos klubos, bet arī individuāli mājās.



Tieši Latvijas diasporas pārstāvji ir dibinātāji un vadītāji lielākajām un aktīvākajām novusa organizācijām un klubiem Lielbritānijā. Tāpat arī spēlētāji, atbalstītāji un līdzjutēji ir ar saknēm Latvijā, taču arvien biežāk novusa pasākumos ierodas arī briti.


Pirms vairākiem gadiem tika nodibināta Lielbritānijas Novusa federācija, kura par vienu no saviem uzdevumiem noteica dokumentācijas sagatavošanu iesniegšanai Lielbritānijas valdības struktūrā, lai novusa sportu oficiāli atzītu par Lielbritānijas sporta veidu. Lielbritānijas Novusa federācija aicināja novusa entuziastus apvienoties kopīgā kustībā šī mērķa sasniegšanai. Jau pavisam drīz aicinājumam atsaucās Lielbritānijas Novusa klubu apvienība un 2021.gada decembrī kopīgā sanāksmē tika nolemts strādāt apvienojot spēkus, lai veicinātu jaunu klubu dibināšanu, jaunu biedru piesaistīšanu klubiem, novusa spēlētāju, atbalstītāju un līdzjutēju apzināšanu. Līdztekus dokumentācijai, viens no galvenajiem darbiem, kas kopīgiem spēkiem jāveic, ir savākt gandrīz divus tūkstošus parakstus, ko pievienot iesniegumam attiecigajā Lielbritānijas valdības struktūrā.


2022. gada janvāra sākumā Lielbritānijas Novusa federācijas un Lielbritānijas Novusa klubu apvienības pārstāvji kopīgā sapulcē apstiprināja anketas paraugu, kuru aizpildīt aicināts jebkurš novusa spēlētājs, atbalstītājs un līdzjutējs jebkur Anglijā, Velsā, Skotijā vai Ziemeļīrijā.


Lielbritānijas Novusa federācijas prezidents Alex Kalinin stāsta: “Visas mūsu aktivitātes ir vērstas uz lielo kopīgo mērķi - panākt, lai līdz Novusa sporta simtgadei 2027. gadā novusa sportu atzītu par Lielbritānijas sporta veidu. Svarīgi, ka Lielbritānijā plānots organizēt Novusa sporta svinības par godu apaļajai jubilejai, jo tiek uzskatīts, ka novusa sporta dzimšanai ir vistiešakā saikne ar Latviju un Lielbritāniju. Latvijas Novusa federācija, kas ir senākā novusa organizācija, uzskata, ka nav izpētīts precīzi, no kurienes novuss radies, tomēr ir zināms, ka ar to aizrāvušies 1927.gadā latviešu jūrnieki. Viņi esot ārvalstu ostu nabadzīgajos krodziņos spēlējuši novusam ļoti līdzīgu spēli, un kāds namdaris, pēc Anglijā izgatavota rasējuma, izveidojis Latvijā pirmo novusa galdu. Lai godinātu šo faktu un mūsu senču ieguldījumu novusa sporta dzimšanā, ir svarīgi turpināt tradīcijas. Katrs spēlētājs, atbalstītājs un līdzjutējs ir aicināts pievienoties jau esošajiem klubiem vai dibināt jaunus klubus. Lielbritānijas Novusa federācijas ir gatava šajā ziņā gan dot padomus, gan palīdzēt to realizēt.”


Lielbritānijas Novusa klubu apvienības vadītājs Andris Sudmalis stāsta: “Svarīgi katram, kas to vēlās, dot iespēju celt meistarību, dot iespēju piedalīties novusa turnīros, iekļauties novusa sportistu līgās un iegūt novusa meistaru klases. Taču visam pāri tomēr ir mērķis popularizēt novusa sportu Lielbritānijā. Kopā mēs to esam iesākuši un kopā mes to vislabāk vara, izdarīt!”


Latviešu Kultūras centrs Birmingemā vadītājs Ingmārs Čaklais stāsta: “Latviešu Kulturas centrs ir palīdzējis izveidot gan Lielbritānijas Novusa federāciju, gan vairākus klubus. Arī tagad mēs aicinām latviešus un Latvijas diasporu iesaistīties dažādās novusa aktivitātēs, kā arī pievienoties šai unikālajai akcijai, kad mēs visi kopā varam latviešu nacionālo sporta veidu oficiāli pievienot sporta veidiem Lielbritānijā. Esmu no sirds pateicīgs tiem daudzajiem novusa klubiem Lielbritānijā, kas jau ir uzņēmušies koordinēt novusa spēlētāju, atbalstītāju un līdzjutēju apzināšanu un parakstu vākšanu. Esmu pārliecināts, ka, ja visi novusa spēlētāji, atbalstītāji un līdzjutēji, kas novusu spēlē klubos vai tikai mājās, pateiktu to skaļi, tad vajadzīgie nepilnie divi tūkstoši parakstu jau būtu. Tāpēc arī Latviešu Kultūras centrs Birmingemā atbalsta Lielbritānijas Novusa federācijas stigri nospraustos mērķus un savu iespēju robežās arī sniedz palīdzību vajadzīgās dokumentācijas sagatavošanā. Es ticu, ka, veidojot novusa sporta atbalsta kustību, savācot parakstus un novusam iegūstot Lielbritānijas sporta statusu, novusa spēlētājiem, tiks pavērtas jaunas iespējas gan trenējoties, gan sacenšoties, gan popularizējot novusu arī plašāk pasaulē.”


Visi ir aicināti veidot jaunus klubus vai pievienoties jau esošajiem, tāpat arī pievienoties Lielbritānijas Novusa federācijai un Lielbritānijas Novusa klubu apvienībai. Papildus informācijai lūdzu sazināties ar Lielbritānijas Novusa federācija ģenerālsekretāri Daci Čaklo pa tālruni +447914784603.


Plašākai informācijai:

Dace Čaklā

Ģenerālsekretāre

Lielbritānijas Novusa federācija

Tālrunis. +447914784603







15 views0 comments
bottom of page