top of page
Search

Noslēdzies sarunu cikls latviešiem pasaulē “Katrs pats sev Politiķis!”


2.jūn.2021

Akcentējot iespēju, ka šogad ārpus Latvijas dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem bija tiesības piedalīties Pašvaldību vēlēšanās, nosūtot savu balsojumu pa pastu, Sociālais medijs “Laiva” sadarbībā ar Politisko diskusiju klubu Lielbritānijā un Latviešu Kultūras centru Birmingemā rīkoja sarunu ciklu “Katrs pats sev Politiķis”. Diskusija izvertās par ļoti nozīmīgu pasākumu tautiešiem pasaulē, jo tās mērķis nebija politiskā aģitācija, bet diskusijas ar kompetentiem ekspertiem, dodot unikāla iespēju sarunai pievienoties no jebkuras vietas pasaulē, jo atbilstoši laikam tikšanās notika tiešraidē, kam seko diskusija aizkadrā (reģistrētiem dalībniekiem Zoom).


Raidījumu eksperti bija labākie Latvijas augstkolu pasniedzēji un vadošie eksperti politiskajās un tiesību zinātnēs. Visos raidījumos piedalījās Publisko tiesību institūta direktors, vēlēšanu un pašvaldību tiesību eksperts Arvīds Dravnieks. Atsevišķos raidījumos pievienojās Latvijas Universitātes docents, Dr.iur. Jānis Pleps, Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars, LU Juridiskās fakultātes docents, dr.iur. Edvīns Danovskis un Vidzemes Augstskolas rektors un vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš.

Raidījumu vadītāji bija Inga Gece (Politisko diskusiju klubs, Lielbritānija), Uldis Balodis (Sociālais medijs “Laiva”, Lielbritānija), Ingmārs Čaklais (Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, Lielbritānija).


Latviešu Kultūras centra vadītājs Ingmārs Čaklais ir pārliecināts: “Sociālajam medijam “Laiva” ir jāturpina uzsāktā sadarbība ar Politsiko diskusiju klubu un līdzīgām biedrībām, lai veidotu šādas atklātas sarunas nākotnē un lai skatītājs būtu vairāk informēts par savām tiesībām, pārliecinoties par savu lomu pilsoniski atbildīgas sabiedrības veidošanā. Tas ir svarīgi, ka tautieši saiti ar Latviju uztur ne tikai piedaloties kultūras pasākumos, bet arī iesaistoties šādās diskusijās.”


Projekta ietvaros notika piecas diskusijas, kuras var noskatīties Sociālā medija ''Laiva'' Youtube kanālā:

3.maijā – “Diaspora kā vēlētājs. Kāpēc diasporai jāpiedalās vēlēšanās? Pirmās pašvaldības vēlēšanas, kurās piedalās diaspora. Kādi tam ir ieguvumi, kādi riski?”

Eksperti: Arvīds Dravnieks un Jānis Pleps.

Raidījumu var noskatīties Sociālā medija “Laiva” Youtube kanāla arhīvā: https://bit.ly/3yq7Vft


10.maijā – “Partiju sistēma Latvijā no 20.gs. sākuma līdz mūsdienām. Partiju veidošana, iesaistīšanās partijā un partijas atbalstīšana. Partiju iekšējā demokrātija. Kā funkcionē partijas?

Kas un kā var pieteikties kandidēšanai vēlēšanās? Partijas un pašvaldības. Kas ir pozīcijas partijas un opozīcijas partijas? Kāpēc vēlētājs pirms vēlēšanām atbalsta partiju, bet pēc vēlēšanām ātri klūst par “neatbalstītāju”? Kāpēc ir svarīgi izprast partiju un vēlēšanu sistēmu, lai pieņemtu lēmumu, par ko balsot.”

Eksperti: Arvīds Dravnieks un Gatis Krūmiņš.

Raidījumu var noskatīties Sociālā medija “Laiva” Youtube kanāla arhīvā: https://bit.ly/3oCHoXJ


17.maijā – “Pašvaldību un Saeimas vēlēšanas - kopīgais un atšķirīgais. Vēlēšanu kārtība, deleģējums, personālijas, atbildība. Centrālās partijas organizācijas sasaiste ar partijas vietējām nodaļām.”

Eksperti: Arvīds Dravnieks un Edgars Pastars.

Raidījumu var noskatīties Sociālā medija “Laiva” Youtube kanāla arhīvā: https://bit.ly/3weaccd


24.maijā – “Vai balsošana tiesība vai pienākums? Kāpēc vēlētājs nosoda un kritizē vēlēšanu sistēmu Latvijā? Vai vēlētāja kritika ir pamatota? Vai vēlētāja atbildība aprobežojas ar balsojumu vēlēšanās? Arī vēlētājs ir amatpersona. Kā tiek skaitītas balsis un kāpēc vēlētāji ievēlē tos, kurus nevēlas ievēlēt? Godīgas balsu skaitīšanas sistēmas nav.”

Eksperti: Arvīds Dravnieks un Edvīns Danovskis.

Raidījumu var noskatīties Sociālā medija “Laiva” Youtube kanāla arhīvā: https://bit.ly/2SiV2nq


31.maijā – “Vēlēšanas – mīti un realitāte. Vēlētājs nesaprot, vai nevēlas saprast? Populārākās leģendas un mīti par vēlēšanām. Kāpēc sabiedrībā rodas mīti? Kāpēc būt neapmierinātam ar vēlēšanu rezultātiem ir populāri?”

Eksperts: Arvīds Dravnieks.

Raidījumu var noskatīties Sociālā medija “Laiva” Youtube kanāla arhīvā: https://bit.ly/3cymTqB


Viena no diskuju cikla skatītājām Undīne Uzulēna no Zviedrijas stāsta: ‘’Tā ir bijis viena no vērtīgākajām programmām, ko pēdējā laikā esmu redzējusi - radīja interesi un sasaisti ar Latviju jaunā līmenī, paplašināja redzesloku un ļāva iepazīt ne tikai ļoti interesantus ekspertus Latvijas politikā, bet arī vērtīgus kontaktus diasporā. Vienā no pirmajiem raidījumiem eksperts dalījās ar savu vīziju par to, ka nākotne ir mazām, niansētām partijām. Manuprāt nākotne ir arī šādiem raidījumiem, ko vadiet jūs (red.- Sociālais medijs “Laiva), jo lielajiem mēdijiem zūd gan ticamība, gan vienkārši sasaiste ar savu auditoriju. Jūsu devums mūsdienu diasporas latviešiem ir neatsverams!’’


Savukārt, Elita Gavele no Latvijas Facebook komentāros raksta: “Nevarēju pieslēgties tiešsaistē, noskatījos vēlāk, paldies organizatoriem, bija ļoti interesanti. Paldies ekspertiem Edgaram Pastaram un Arvīdam Dravniekam. Labs, izglītojošs darbs sociālais medijs LAIVA.’’


Dziesma Teteris no ASV pēc diskusijas stāsts: ‘’Labs raidījumu cikls, diemžēl man pēc laika neizdevīga laika, taču ar prieku klausos arī ierakstus. Domāju, ka valsts attīstība ir balstīta uz pilsoņu informētību. Paldies, ka šis nebija raidījums par kādu konkrētu partiju vai deputātu kandidātu. Tēmas ļoti aktuālas un paldies par atklātību.’’


Sociālais medijs “Laiva” atrodas Lielbritānijā, bet raida visā pasaulē kā interaktīva platforma, komunikācijas modelis, kur cilvēki var komunicēt viens ar otru, smelties informāciju, aktīvi piedalīties platformas izaugsmē un būt daļa no tās. Sociālā medija “Laiva” mērķi ir saglabāt un uzturēt latviskumu starp latviešiem pasaulē, informēt par notiekošo diasporas dzīvē.

Visu raidījumu arhīvs Sociālā medija “Laiva” YouTube kanālā - https://bit.ly/3pFhXFH


Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. Latviešu Kultūras centra Birmingemā paspārnē darbojas arī Politisko diskusiju klubs, Lielbritānijā. Vairāk informācija https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com.


Raidījumi norisinās projekta “Politisko diskusiju cikls “Katrs pats sev politiķis!”” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Sociālais medijs “Laiva”, Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, Politisko diskusiju klubs Lielbritānijā, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē.



Plašākai informācijai:


Elīna Balode

Producente

Sociālais medijs “Laiva”

Tālrunis. +447787418811

Epasts: medijslaiva@gmail.com

10 views0 comments
bottom of page