top of page
Search

Tautas deju kolektīvs “Pērkonītis” nosvin pusapaļu jubileju

65 gadi – tik ievērojamu vecumu sasniedzis latviešu kopienas Lielbritānijā tautas deju kolektīvs “Pērkonītis”, kas 23. martā bija aicinājis tautiešus uz jubilejas svinībām kuplā pulkā “Straumēnos”.


“Kad man jautā, cik gadu jubileju “Pērkonītis” svin, es nemaz nezinu. Par oficiālo dibināšanas gadu var uzskatīt 1961. gada Lieldienas, kad Korbijas jaunieši izlēma, kā sauksies viņu deju kopa,” svinību atklāšanas runā teica TDK “Pērkonītis” pašreizējā vadītāja Zane Gūtmane. Skaidrību šajā jautājumā centās ieviest “Pērkonīša” dibinātājs Viktors Grigulis. Viņš dalījās atmiņās par to, kā viņa vienaudži – toreiz vēl padsmitnieki – sanākuši kopā pirms aptuveni 65 gadiem ar mērķi dibināt deju kopu. 1960. gadā notikusi kolektīva pirmā publiskā uzstāšanās Stratfordā, kur ieradušies četru pāru sastāvā. Pēc nedēļas Londonas avīzē parādījusies skarba kritika, ka dejotājiem vēl daudz jāmācās. To arī naski darījuši, līdz 1964. gadā devušies uz I Eiropas latviešu Dziesmu svētkiem Hamburgā jau kā pilntiesīgi dalībnieki.


Pasākuma laikā uz skatuves arī kāpa un nelielu runu teica kopā 3 bijušie TDK “ Pērkonītis “ vadītāji Viktors Grigulis, Jānis Zaķis, Imants Strauss un tagadējā vadītāja Zane Gūtmane.


Pasākumā piedalījās ne tikai bijušie kopas vadītāji, bet arī vairāki dalībnieki no kolektīva dibināšanas laikiem: Tamāra Grigule, Ilze Grickus, Daina Molly, Smuidrīte Jinkinson, Dzintra Viksne, Imans un Aneta Strauss, kuri izpelnījās vētrainus publikas aplausus. Katram tika arī jubilejas medaļa un goda raksts. Sveicienus vēstules formātā bija atsūtījuši brāļi Andrejs un Jānis Rītiņi, kuri šobrīd pavada dzīvi Latvijā.


“Pērkonīti” sveikt bija atbraukuši TDK “Straumēni”, TDK “Rokraksts”, BJDK “Kaķīši”, TDK “Zīlaine”, VPDK “Jautrais pāris”, Senioru deju kolektīvs “ Virpulis “ (visi – no Anglijas), bet ciemos no Latvijas bija ieradušies VPDK “Degsme”. Vakars pagāja jautros dančos.


Informāciju sagatavoja

Gunita Lagzdiņa-Skroderēna,

sociālā medija “Laiva” pārstāve


103 views0 comments
bottom of page