top of page
Search

Teātra mākslas atgriešanās uz lielās skatuves Anglijā

Pēc divarpus gadu pavadīšanas interneta vidē Anglijā uz lielās skatuves atgriežas Birmingemas Mazais teātris šoreiz ar Hermaņa Paukša izrādi “Čir, Čir!”. Tā ir pasaka pieaugušajiem par kādas impērijas dzīvi. Pirmizrādes bija skatāmas divās pilsētās – Londonā un Pīterboro. Atbalstīt Birmingemas Mazā teātra izrādes bija ieradušies gan vietējie latviešu skatītāji, gan viesi no citiem diasporas amatierteātriem.


Latviešu teātra Itālijā “Momento” režisore Lāsma Pintere sociālajam medijam LAIVA raksta: “29. aprīlī, pašā Londonas centrā, uz Rudolf Steiner House teātra skatuves bija iespēja noskatīties teātra izrādi “Čir čir”, ko iestudējis Birmingemas Mazais teātris. Dodoties uz izrādi, bija pacilājoša un satraukta svētku sajūta, jo ne bieži ārpus Latvijas ir iespēja pieredzēt teātra izrādi latviešu valodā un latviešu skatītājus vienuviet. Daudzi skatītāji ieradās ar ziediem un mirdzošām gaidu acīm. Lieliska skatuve, ērti krēsli skatītājiem, skaņu un gaismu profesionāla aparatūra - prieks, ka arī latvieši citzemēs var uzstāties uz šādām skatuvēm! Jo teātris ir jāspēlē teātrī! Izrādes sākumā skatītāju pārsteidz aktieru deja (horeogrāfs - Kirils Burlovs) melnos mūku apmetņos, kur mūzikas ritma, gaismu un horeogrāfijas vienums liek skatītājiem aizturēt elpu. Pēc noslēpumainās sākuma dejas, aktieri parādās savos krāsainajos un savdabīgajos tērpos (tērpu māksliniece - Santa Siliņa no Dublinas), kas precīzi iezīmē katras lomas raksturu. Izrāde dinamiska, intriģējoša un jautra. Skatītāji zālē guva plašu sajūtu gammu, dzīvojot līdzi notikumiem uz skatuves. Izrāde mūsdienīga, ar aktuālām tēmām arī šajos laikos, ko meistarīgi ir pratis nodot skatītajiem režisors Ingmārs Čaklais. Un organizatoru fenomenālā ideja pēc izrādes cienāt skatītājus ar soļanku, kas izrādē tika pasniegta sesksīgā formātā, deva iespēju letiņiem satikties un neformālā gaisotnē iepazīties, izrunāt redzēto. Noskatīties izrādi latviešu valodā pašā Londonas centrā uz īstas teātra skatuves, satikt latviešus, kuriem patīk teātra māksla - īsta diasporieša bauda!”


Aija Pedersen no Dānijas latviešu amatierteātra “Pūpols” raksta: “Hermaņa Paukša uzrakstītā un Ingmāra Čaklā iestudētā izrāde noteikti katrā skatītājā izraisīja savas emocijas - varbūt provocēja, grūstīja gar robežām, mulsināja un lika domāt un aizdomāties: kas mēs īsti esam un par ko kļūstam mijiedarbībā ar līdzcilvēkiem...

Izrāde kādam var šķist komēdija, citam - absurdais reālisms ar farsa elementiem.

Režisors, sadarbojoties ar tērpu meistari, horeogrāfu un gaismotāju, izrādē iekļāvis krāšņu un plašu izteiksmes līdzekļu paleti, ļaujot darbībai risināties vairākās dimensijās.

Ja jums rodas iespēja, silti iesakām - noskataties!”


Birmingemas Mazais teātris šo izrādi plāno izrādīt arī 7.maijā Dublinā. Sīkāka informācija atrodama teātra mājaslapā: www.teatris.uk


Foto: Uldis Balodis

Informāciju sagatavojusi

Elīna Balode

sociālā medija “Laiva” producente

medijslaiva@gmail.com


91 views0 comments
bottom of page