top of page
Search

Trīs neaizmirstamas dienas Stokholmā!

Updated: Dec 1, 2022

Pasaules diasporas amatierteātri 23., 24., 25. septembrī pulcējās saietā “PLATS solis” Årsta Folkets Hus Stokholmā. Savukārt, 26. septembrī teātra cilvēki ciemojās Latvijas vēstniecībā Stokholmā, kur viņus laipni uzņēma vēstniece Ilze Rūse.


Saietā klātienē bija pārstāvētas kopā 17 mākslinieciskās pašdarbības kopas gan no Latvijas, gan citām valstīm: Jauniešu teātris “Eksperiments” (Jūrmala, Latvija), Bergenas Latviešu amatierteātris “LATiBergen” (Bergena, Norvēģija), Biedrības Stokholmas Forums teātra grupa (Stokholma, Zviedrija), Birmingemas Mazais teātris (Lielbritānija), Jorkšīras Improvizācijas teātris “Spogulis” (Bradforda, Lielbritānija), Latviešu – dāņu biedrības amatierteātris “Pūpols” (Vejle, Dānija), Stokholmas Atraktīvais Latviešu amatierteātris “Sala” (Zviedrija), Jelgavas Studentu teātris (Latvija), Īrijas Latviešu teātris “Sliedes” (Kildare, Īrija), Austrālijas Latviešu teātris (Melburna, Austrālija), Īrijas jauktais koris “LA’IR” (Dublina, Īrija), Latviešu teātris Itālijā “Momento” (Campagnatico, Itālija), MADteātris (Helsinki, Somija), Teātris “SAT” (Stokholma, Zviedrija), Londonas teātris “Trepes” (Lielbritānija), Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija) un Stokholmas latviešu tautas mūzikas un danču grupa “Stokholmas Spēlmaņi”.


Programmā tika iekļautas arī tās izrādes, kas bija iepriekš uzfilmētas un atsūtītas kā videoizrādes. Ar tām saietā piedalījās Sidnejas Latviešu teātris (Austrālija) un Reikjavikas Latviešu teātris (Islande). Ņūdžersijas latviešu teātris “Jautrais tomāts” no ASV un Pīterboro teātra studija “Saime” no Lielbritānijas bija atsūtījusi videosveicienus, turklāt Amerikas teātri “Jautrais tomāts” un “Holivudas koferis” saietu atbalstīja arī finansiāli, sponsorējot atklāšanas balles mūziķu grupu “Stokholmas Spēlmaņi”. Saieta noformējumu veidoja mākslinieki Santa Siliņa (Īrija), Mareks Melecis un Renārs Krastiņš (Dānija), bet programmu papildināja mākslinieces Kristīnes Lagzdas Haapanen (Zviedrija) darbu izstāde.


PLATS Stokholmā ne tikai saņēma sveicienus un laba vēlējumus, bet arī pats uzgavilēja visiem saviem biedrteātriem, kas šoreiz saietā piedalīties nevarēja - Burtonas amatieru teātrim “Strops” (Lielbritānija), Sanfrancisko Jaunajam teātrim (ASV), Holivudas koferim (Losandželosa, ASV), Vācijas Latviešu amatierteātrim-studijai "Ezīši" (Minstere, Vācija), Sirsnīgajam Briseles latviešu teātrim (Beļģija), Oslo Latviešu Teātrim “O'LatTe” (Norvēģija), Bradfordas teātra trupai "Saulespuķe" (Lielbritānija), Mansfīldas teātra trupai “Klēts” (Lielbritānija) un amatierteātra kopai "Straumēni" (Catthorpe, Lielbritānija).


Pirmo diasporas teātru trīs dienu saietu “PLATS solis” Årsta mākslas centra estrādē atklāja Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse un saieta darba grupas vadītājs, PLATS valdes priekšsēdes vietnieks Ingmārs Čaklais.


Septiņpadsmit visdažādākā žanra un satura izrādes skatījās un vērtēja eksperti no Latvijas – režisore un pedagoģe Māra Ķimele; operas un teātra režisore Laura Groza; pedagogs, animators, aktieris un režisors Dzintars Krūmiņš, žurnālists un teātra kritiķis Atis Rozentāls. Viņi ne tikai vērtēja, bet arī analizēja, ieteica, uzteica, aizrādīja un uzmundrināja diasporas amatierteātru aktierus un režisorus. Tika pārrunātas un piesauktas gan veiksmes, gan neveiksmes. Saietam noslēdzoties nebija neviena, kas neatzītu to, cik ļoti vērtīgas bija ekspertu diskusijas. Un kā gan citādi, ja ir vēlēšanās radoši strādāt un augt!


Plats solis ir sperts. Un tas nudien bija PLATS. Interneta draudzības, kas pandēmijas laikā bija dzimušas Zoom lodziņos, no sasmaidīšanās un radošiem strīdiem ekrānā tagad varēja notikt pavisam citā, daudz labākā veidā – ciešā rokasspiedienā, kas ļauj sajust drauga plaukstas un sirds siltumu. Uzmundrinājums, mierinājums, sapurināšana un arī draudzīgs apkampiens bija īsts un patiess, un, galvenais, sajūtams. Teātrinieki no daudzām pasaules valstīm beidzot smējās, raudāja, spēlēja uz skatuves un aplaudēja saviem kolēģiem zālē klātienē. Un tas bija LABI! Taču vēl labāk ir tas, ka teātra spēlei PLATS solis ir pamodinājis tos, kas līdz šim stāvot malā tikai bikli vēroja notiekošo.


Ja vienā teikumā jāpasaka to, kā veidosies saieta nākotne, tad nav ne mazāko šaubu, ka PLATS solis maršēs tālāk, katru gadu sperdams arvien platāku un platāku soli.


Par Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS)


PLATS - Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienība ir 2021.gada 16. janvārī dibināta bezpeļņas organizācija, kas apvieno 22 diasporas latviešu teātru kopas no trīs kontinentiem un 13 dažādām valstīm – Austrālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Dānijas, Norvēģijas, ASV, Beļģijas, Zviedrijas, Somijas, Islandes, Itālijas, Īrijas un Vācijas. PLATS dibinātāji ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. PLATS misija ir nodrošināt ciešu saikni starp latviešu amatierteātriem pasaulē.


Papildu informācijai:

Sandra Bondarevska

Saieta “PLATS solis” darba grupas vadītāja

PLATS priekšsēde

E infoplats2021@gmail.com

T. +353868065543


Facebook https://www.facebook.com/PLATSlatviesuteatri

Instagram https://www.instagram.com/p_l_a_t_s/

Twitter https://twitter.com/PLATS2021

8 views0 comments
bottom of page