top of page
Search

Ārzemju latviete meklē piederību latviešu tradīcijām un dokumentē to filmā ''Latviešu mīts''

Top Latvijas un Anglijas līdzproducēta dokumentālā filma “Latviešu mīts”, kuras režisori ir Diāna Vaznele, kura šobrīd dzīvo Rietumanglijā, un Konors Gormans no Jorkšīras. Diāna pēdējos 13 gadus ir strādājusi par radošo video producenti un foto mākslinieci dažādās ietekmīgās mūzikas un labklājības tiešsaistes platformās.



Aizraušanās ar mākslu un interese par pasaules kultūrām mudināja Diānu Vazneli doties uz Londonu, lai uzsāktu studijas un karjeru filmu industrijā. Cilvēku pārpildītajā pilsētā viņa jutās arvien vairāk apmaldījusies un atsvešinājusies no savām vērtībām un, zaudējot mīļoto vectēvu, sasniedza savu zemāko punktu. Meklējot mierinājumu un izeju no bezcerīgās sajūtas, Diāna pievienojās Londonas Latviešu korim, kur caur dziesmām no jauna izveidoja saikni ar sevi un savu kultūru. No jauna dzima arī Diānas interese pavadīt laiku dabā, lasot zālītes un mācoties par vietējiem augiem, kā viņa to uzaugot bija darījusi kopā ar dzimtas vecākajiem.


Diānai radās nepārvarama vēlme iedziļināties latvisko tradīciju būtībā un vēsturē un saprast, vai tās var sniegt atbildes uz dzīves lielajiem jautājumiem. Koru mēģinājumā Diāna iepazinās ar Konoru, kurš tik pat augstu vērtē dažādas kultūras un to atstāto mantojumu, laika pavadīšanu brīvā dabā un kopienu ietekmi uz savu dzīvi.


Abi draugi kopā uzsāka dokumentālās filmas veidošanu, lai pētītu latviešu tradīciju nozīmīgumu mūsdienu globalizētajā pasaulē ar mērķi to izrādīt pasaules auditorijai. Filma "Latviešu mīts" atspoguļo abu režisoru personīgos pārdzīvojumus, kas rodas, iesaistoties tradīcijās un atklājot latviešu kultūrmantojumu, iesaistot Diānas, Londonas Latviešu kora un citu pasaules diasporas kopu pārstāvju dzīves stāstus.


Sešus gadus pētot un iedziļinoties latviešu kultūrā, līdz šim ir intervēti izcili eksperti Latvijas kultūras vidē. Starp tiem ir folkloriste un bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Mežaparka Lielās estrādes ''Sidraba birzs'' arhitekti Austris un Ivars Mailītis, Dziesmu un Deju svētku kultūras vadītāji Jānis Purviņš, Mārtiņš Klišāns, Raimonds Tiguls, latviešu diasporas vadošā balss un Londonas Latviešu kora diriģente Lilija Zobens, kā arī UNESCO ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, folkloristi un tradicionālās kultūrmantojuma pētnieki un kopēji Ilga Reizniece, Aīda Rancāne, Andris Kapusts, Inese Krūmiņa, mākslinieki, arheologi, tradīciju glabātāji, pedagogi, zintnieki un daudzi citi, kas ir bagātinājuši un virzījuši filmas stāstījumu.


Režisore Diāna Vaznele: “Mūsu projektu bagātina sadarbība ar latviešu diasporas un folkloras kopienām visā pasaulē, tostarp neaizmirstamas tikšanās ar tādām kopām kā Bostonas latviešu koris, Brazīlijas latviešu deju ansamblis "Staburags", itāļu-latviešu koris "Saule", Viduszemes latviešu koris "Nora", Jorkšīras deju kopa ''Kamoliņš'', Stokholmas latviešu koris, Toronto latviešu koris, Japānas koris "Gaisma" un daudzi citi. Mūsu radošajā komandā ir arī augsti novērtētais latviešu kinematogrāfs Jurģis Kmins. Mūsu mērķis ir veidot partnerattiecības ar producentiem, kas ir saistīti ar lielākajām straumēšanas platformām, veicinot globālu komunikāciju par kultūras tradīciju saglabāšanas nozīmi.”


Lai pabeigtu dokumentālo filmu “Latviešu mīts”, nepieciešami 20 000 angļu mārciņu. Lai savāktu trūkstošos līdzekļus, kolektīvā ieguldījuma platformā “Kickstarter” 23. aprīlī tiks uzsākta filmas atbalsta kampaņa. Vajadzīgā summa “Kickstarter” kampaņā jāsavāc 60 dienu laikā.


Filmas ziedotājiem būs dažādas pateicības, sākot no atbalstītāja vārda iekļaušanas filmas titros visiem, kas ziedojuši vismaz 10 mārciņas, līdz īpašajam izpildproducenta titulam lielākajiem atbalstītājiem, kā arī tiek veidots unikāls saules kalendārs sadarbībā ar latviešu tradīciju glabātājiem, kuru varēs saņemt digitālā vai printētā versijā, kā arī kā dizainu uz T krekliem.


Atbalstīt filmas tapšanu iespējams, piedaloties pūļa finansēšanas kampaņas “Kickstarter” platformā:

Filmas pirmizrāde plānota 2025. gadā.


Papildu informācija:

Diāna Vaznele,

Londonas izpildproducenti Seidija Frosta un Ghandi El-Chamaa

Līdzproducenti Latvijā “Kultfilma”


124 views0 comments
bottom of page